Vi börjar med själva surdegen.
Värm vatten, ca 1 dl vatten till fingervarmt. Blanda i Saltå rågmjöl elle specialvetemjöl. tills du får en smet ca 1 dl där med. En del vill ha tjockt, andra tunnare å jag tycker om mitti mellan tjockt. Smält en tsk honung och rör i med.
Låt stå i 20 grader till nästa dag då den bör se ut någonting såhär som bilden ovan.
gör om samma procedur i två dagar men minska mängden vatten och mjöl till en halv dec ha locket löst på burken, titta till då och då och försäkra dig om att burken räcker till.
Dag tre vill vi baka!
Jag kör inte med gram och exakta mått, tvivlar på att de vägde å hade sig förr i tiden, de bakade surdegsbröd med öga och känsla (min ovilja mot denna vägning kan bero på att jag faktiskt inte förstår vågen och att det blir för många moment som jag blir trött av)
Värm 5 dl vatten, en halv dl ca olivolja samt en tsk ca honung till fingertemp. Slatta i ca 1 1/2 dl surdeg och om man nu vill försäkra sig om att det verkligen verkligen jäser kan man fuska i en, i storlek som ett russin, nypa jäst. Blanda i hop allt i en MATBEREDARE med degkrok. Nu börjar skvättandet med mjöl, vilket man använder är helt upp till dig själv men jag brukar ta hälften specialetemjöl och hälften rågsikt.
Hur mycket? tja, det är ju det jag inte vet. Men från början tillsätter jag ca 5 dl rågsikt och sen pytsar jag på vetemjöl tills jag tycker degen ser lagom ut, men nu backar vi litet, innan jag tillsätter det sista av v-mjölet så her jag i ca 1 1/2 tsk salt. Man ska köra maskinen i ca 10 minuter, tills den blir trådig. Du vet att det är tillräckligt med mjöl när degen släpper från kanterna.
Ja å så ska den jäsa då. I går jäste den ca 5 timmar. den ska ha blivit ung en halv gång större, ja, se ut som vanlig deg när den är färdigjäst.
Jag stjälper upp den på mjölat bord, delar den i två delar, formar till den utan att knåda den.
lägger de två limporna på en plåt och låter de jäsa ytterligare 30. 50 minuter.
Ugnen sätter jag på på 250 grader och stoppar in en extra plåt längst ner innan jag ställer in mitt bröd i mitten i den nu 250 gradig ugnen.
När jag gör det så lägger jag tre isbitar på den nedersta plåten och stänger luckan och låter brödet gona sig i 10 minuter. Då öppnar jag luckan, sänker tempen till 200 g och tar ut isplåten, flyttar ned bröden ett hack. Vädrar ur till tempen sjunker, man kan flaxsa lite med luckan :D
Sen gräddar jag alltså på 200 grader i 25-30 minuter. Brödet ska låta ihåligt och vara lätt, då är det klart.
Mitt färdiga bröd i går blev såhär:
Kvar har du nu en lite skvätt surdeg.
Tillsätt en dl vatten samt en dl mjöl igen och lägg på locket och låt det komma i gång så det ser ut som bilden längst ovan. Vanligtvis låter jag den stå i rumstemp till nästa dag då jag stoppar tillbaka den i kylskåpet.
I kylskåpet kan din kultur hålla sig i en vecka, kanske litet längre. När du ska ha den tar du ut den, matar med lite mjöl (alltå specialvetemjöl eller saltå mjöl) och låter stå i ett dygn så att den vaknar ordentligt och ser ut som bilden längst upp. Varför dessa mjöler då?? Jo för surdeg kräver oprocessat mjöl. De vanliga mjölerna är för behandlade och det kommer inte hända ett dugg med din surdeg förutom att den blir dålig och surnar. Tro mig, jag har försökt., så äre!
Ja så vart bloggen i dag, hoppas någon känner att de vågar prova på och få ett gott näringsriktigt bröd spm håller länge :D
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar